FAQ1. De ce sunt mai performante panourile cu tuburi vidate decat cele clasicecu serpentina?
2. Cum se dimensioneaza instalatia?
3. Pentru cate persoane este dimensionata instalatia?
4. Panourile solare sunt utile doar la incalzirea apei menajere?
5. Din ce este format kitul de 3 panouri solare & boiler 500 litri?
6. Unde se amplaseaza panourile?
7. Cum se face orientarea panourilor?
8. Ce se intampla in cazul unei ploi cu grindina?
9. Ce se intampla daca totusi din diferite cauze, un tub se sparge?
10. Este periculos sa intervina la panourile solare o persoana fara pregatire in acest domeniu?
11. Panourile necesita intretinere?
12. Cand nu este folosita, instalatia necesita masuri speciale?


1. De ce sunt mai performante panourile cu tuburi vidate decat cele clasice cu serpentina?

Panourile solare isi bazeaza functionarea pe transformarea radiatiei solare in caldura si conservarea acesteia cu pierderi cat mai mici. Din ambele puncte de vedere, panourile cu tuburi vidate sunt mai bune, si anume:

 • Din punct de vedere al absorbtiei

  • Tuburile au forma cilindrica si in aceste conditii, suprafata expusa radiatiei este constanta chiar si pentru radiatiile laterale, caz in care panourile clasice pierd din sufrafata expusa proportional cu deviatia de la perpendicularitate;

  • Tuburile vidate absorb din mediul inconjurator atat radiatia solara directa cat si radiatia difuza in cazul zilelor cu cer acoperit, datorita principiilor constructive diferite fata de panourile clasice;

 • Din punct de vedere al conservarii

  • Datorita spatiului vidat dintre cele doua tuburi de sticla, pierderile de caldura sunt limitate la mai putin de 0.8 W / m2 0C, cu mult mai mici decat in cazul panourilor clasice;

TOP

2. Cum se dimensioneaza instalatia?

Instalatia este dimensionata pentru cazul cel mai defavorizat – conditii de iarna.

Ca urmare, trebuie retinut ca un panou avnd 20 tuburi cu lungimea de 1800 mm fiecare, poate produce in medie zilnic, pe tot parcursul iernii, intre 80 si 120 litri de apa calda la 50O, in functie de locatia de amplasare si de gradul de acoperire a cerului.

Pe timpul verii, cantitatea de apa calda produsa in medie zilnic este de peste 200 litrii, existand un surplus de apa calda. In acest caz, va recomandam ca acolo unde exista posibilitatea, sa fie prevazuta folosirea surplusului de apa calda la alte aplicatii, ca de exemplu, incalzirea piscinelor.

TOP

3. Pentru cate persoane este dimensionata instalatia?

Kitul de panouri solare format din 3 panouri si boiler de 500 litri este indicat sa fie folosit pentru o familie cu 3 – 5 membri.

TOP

4. Panourile solare sunt utile doar la incalzirea apei menajere?

Panourile solare pot fi folosite pentru:

 • Producerea apei calde in domeniul domestic, pensiuni, hotelier, restaurante, sedii de firma, blocuri de apartamente sau in industrie;

 • Incalzirea prin pardoseala in domeniul domestic sau pensiuni;

 • Instalatii de spa;

 • Incalzirea piscinelor interioare sau exterioare fara a mai astepta 2 – 3 saptamani sa se incalzeasca in mod natural;

 • Incalzirea clasica – aceasta aplicatie insa, necesita o abordare speciala.

TOP

5. Din ce este format kitul de 3 panouri solare & boiler 500 litri?

Kitul de panouri solare oferit de catre noi, are in dotare:

 • 3 panouri avand fiecare cate 20 tuburi de 1800 mm lungime;

 • boiler de 500 litri care are mai multe circuite/serpentine separate astfel:

  • Serpentina prin care circula agentul de transfer termic de la panouri la boiler. Agentul de transfer termic este un amestec de apa distilata si antigel in proportie de 56% cu 44% - acest circuit se numeste circuit primar;

  • Circuitul mare al boilerului care este reprezentat de cei 500 litri de apa gata a fi utilizati la baie, bucatarie, industrial, spa, swimingpool, sau alte aplicatii – acest circuit se numeste circuit secundar;

  • Serpentinta prin care boilerul poate fi utilizat si la incalzirea prin pardoseala, prin preluarea energiei din circuitul de 500 litri si transferal ei in instalatia de incalzire prin pardoseala – acest circuit se numeste circuit tertiar;

  • Boilerul are din constructie prevazuta si o rezistenta electrica ce poate fi folosita in completare in cazul locatiilor izolate sau acolo unde izolatiile termice ale casei justifica;

  • Pentru protectia la coroziune, boilerul este prevazut cu protectie catodica.

 • Pompa de circulatie a agentului de transfer termic in circuitul primar;

 • Vas de expansiune;

 • Programator cu senzori de temperatura.

TOP

6. Unde se amplaseaza panourile?

Panourile se amplaseaza de preferinta pe acoperisul casei, dar nu este interzisa amplasarea lor si in alte locuri. In acest caz trebuie luate masuri ca acestea sa fie protejate de interventia nedorita a altor personae, care fara intentie se pot accidenta.

Deasemenea, un alt principiu care sta la baza amplasarii lor este referitor la necesitatea asigurarii unui traseu cat mai scurt intre panouri si boiler in primul rand, iar in al doilea rand, a accesului cat mai facil in reteaua principala de apa calda. Aceste doua conditii sunt ca urmare a necesitatii evitarii pierderii de caldura pe trasee.

TOP

7. Cum se face orientarea panourilor?

Panourile se orienteaza catre sud, la un unghi fata de orizontala, corespunzator latitudinii cu o toleranta de ±10O;

TOP

8. Ce se intampla in cazul unei ploi cu grindina?

Tuburile au fost dimensionate sa reziste la ploile cu grindina cu dimensiunea de pana la 25 mm, cu conditia ca pozitionarea lor sa se faca la un unghi de minim 40 grade. Deoarece Romania se afla la o latitudine de cca. 45 grade, aceasta conditie este indeplinita din start ca urmare a conditiei de inclinare fata de Soare.

Pentru zonele predispuse la grindina, este recomandabil ca unghiul la care sunt montate sa fie la limita maxima.

TOP

9. Ce se intampla daca totusi din diferite cauze, un tub se sparge?

Daca accidental un tub se sparge (sau mai multe), instalatia va functiona in continuare pana la inlocuirea tubului, cu scaderea performantelor proportional cu numarul de tuburi sparte. Deasemenea, pe parcursul schimbarii tubului, nu este afectata functionarea instalatiei.

TOP

10. Este periculos sa intervina la panourile solare o persoana fara pregatire in acest domeniu?

Instalatia de panouri solare prezinta cateva riscuri ce tin de:

 • Lucru la inaltime;

 • Temperatura anumitor parti ale panoului ce pot atinge chiar si 200 0C si pot produce arsuri grave;

 • Riscul de a se taia cu parti de sticla ale tubului in cazul in care acesta se sparge;

 • Folosirea unor echipamente neuzuale pentru persoana respectiva si care prin folosirea lor necorespunzatoare pot produce accidentari.

TOP

11. Panourile necesita intretinere?

Singura intretinere a panourilor se referee la curatarea de frunze sau alte materiale(praf, cenusa, crengi, etc), atunci cand se constata ca este cazul, pentru a se asigura functionarea panourilor la parametrii maximi.

Restul instalatiei necesita functie de specific verificari periodice ale izolatiilor, etansarilor, alimentarii cu energie electrica, etc, in conformitate cu normele aplicabile.

TOP

12. Cand nu este folosita, instalatia necesita masuri speciale?

Pe perioada intreruperii in functionare pentru mai multe zile, instalatia nu necesita masuri speciale, cu conditia sa fie astfel realizata incat sa fie prevazuta cu supape de suprapresiune. Totusi, in cazul in care exista posibilitatea, se recomanda ca pe perioada intreruperii functionarii, panourile sa fie acoperite cu o husa.

TOP


Copyright 2009 QGT Solare

blogger visitor

Statistici